Městská knihovna Č. Třebová: Smetanova 173, 560 02 Česká Třebová
  • +420 732 756 827
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Rok Měsíc Týden Dnes Vyhledat Přejít na měsíc
Cyklus Blanka Kostřicová uvádí | Vladimír Mikeš: Čtveročas
pondělí, 29. říjen 2018, 18:00 - 19:00

Blanka Konstricova29. října v 18:00 v městské knihovně (1. patro)
Působivá, mnohovrstevnatá, symbolická i realistická próza o věčném a všezahrnujícím lidském hledání – smyslu života, otce i Otce, vlastního místa na světě… Vyprávěcí pásma jsou propojena osudy několika generací; autor se vrací do dob před první světovou válkou (jež líčí se značnou znalostí reálií i s historickou erudicí) a posouvá se (nelineárně) až do současnosti.
Překladatel, prozaik, básník, autor rozhlasových her, literární a divadelní kritik Vladimír Mikeš se narodil roku 1927 v Chocni, kde prožil dětství a mládí a nyní zde opět žije. Po absolvování reálného gymnázia ve Vysokém Mýtě studoval na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy bohemistiku, romanistiku a srovnávací literární vědu. Byl žákem a později i spolupracovníkem Václava Černého. V letech 1955-92 byl ve svobodném povolání; střídal též různé dělnické profese. Od roku 1992 přednášel na pražské DAMU, kde se též habilitoval a byl jmenován profesorem. V letech 1997-2000 byl děkanem této fakulty. V roce 2012 obdržel Státní cenu za překladatelské dílo.
Autorsky debutoval v roce 1968 novelou Zmizení, avšak sazba jeho další knihy byla v roce 1969 z politických důvodů rozmetána. Většina jeho prací tak dodnes zůstává v rukopisech. V loňském roce vyšlo souborné vydání jeho prací básnických, letos román Čtveročas, napsaný již počátkem 80. let, avšak nyní značně přepracovaný a rozšířený.
Blanka Kostřicová přečte na úvod svou recenzi Čtveročasu (psanou pro literární obtýdeník Tvar) a autora uvede.